петък, 13 август 2010 г.

Петък 13


Поверието, че петък, 13-ти, носи нещастие е старо, а филмите с това название само подсилват ефекта му в една значителна част от хората.

Според едни нарочената за зловеща комбинация е свързана с Библията - Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-тият апостол.

Според други суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество.

Има и фобия към числото 13, която се нарича трискаидекафобия. В почти всеки небостъргач в САЩ след 12-ия етаж следва направо 14-и, в повечето хотели, болници или сгради липсват стаи с номер 13. Освен това 13-то място няма в много самолети, стадиони или зали. Според едно проучване на "USA Today" двама от петима американци смятат, че произведените в петък коли дават повече дефекти, а да не говорим за произведените в петък, 13-ти.

Въпреки предразсъдъците към числото 13, в САЩ някои факти говорят, че то не е толкова нещастно за страната. Интересно е, че Щатите са основани от 13 въстанали срещу крал Джордж III колонии, в резултат на което подписите под Декларацията за независимост са 13. Затова и ивиците на американското знаме са 13, а орелът на герба е с 13 пера на всяко от крилата си.

Освен това на банкнотата от 1 долар се виждат 13 стъпала на пирамидата, 13 букви на латински отгоре й, 13 са буквите в надписа E Pliribus Unum, има 13 звезди над орела, орелът държи в единия си крак маслинена клонка с 13 листа и 13 плода, а в другия - 13 стрели. С 13-ата подправка на конституцията на САЩ са освободени робите. Името на президента Айзенхауер има 13 букви, а той е бил почетен член на мисурския "Щастливия Клуб 13".

 

Blog Template by Теменужена мъгла