вторник, 26 октомври 2010 г.

Димитровден

Днес православната църква почита паметта на св. великомъченик Димитър. В народния календар денят на св. Димитър е свързан с поврат в годишното време и с началото на зимата.
Според народното поверие в полунощ срещу празника небето се отваря и след него се очаква първият сняг.
Именници са всички с името Димитър и Димитрина. На обредната трапеза е задължително да има ракия, вино, курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки.
Св. Димитър се счита за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври свършва традиционният период от Гергьовден до Димитровден за наетите сезонни работници - пастири, ратаи и др. Затова и празникът на св. Димитър се нарича още Разпус.
"Свети Димитър зима носи, а свети Георги - лято",гласи българската пословица, която отразява най-точно традиционното деление на годината на два сезона.
И още: "Дядо Димитър разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипва първият сняг".
В деня на светеца стопаните гадаят за времето през зимата. Ако прага на дома прекрачи заможен и добър гост, здрава и плодовита ще е годината.
Пълнолуние ли е в нощта срещу празника,радостни са пчеларите, защото ще се роят пчелите и ще се пълнят с мед кошерите.
Тази нощ е важна и за иманярите, които вярват, че щом небето се отвари, заровените иманета проблясват със слаб синкав пламък.

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Петковден е


Православната църква чества днес празника Петковден. Светицата - патрон на името е Света Петка Българска. Името произлиза от славянската дума "петък", петият ден от седмицата.Смята се, че празникът слага край на лятото и есента и начало на зимата.От Петковден до Димитровден (26 Октомври) се забраняват домашната работа с вълна, кроенето, шиенето. Вярва се, че ако човек носи дрехи скроени през този период, ще се разболее, а след смъртта си ще се превърне във вампир.
В някои краища образът на Св. Петка е представен като змия за онези жени, които не спазват забраните за работа. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене.В християнската религия преподобна Параскева-Петка Епиватска, Търновска (X-XI в.) е светица и отшелничка, родена в град Епиват, Тракия. Мощите на светицата са един от трофеите , които донася цар Асен II след Клокотнишката битка. Налагането на култа към света Петка провокира написването на редица литературни творби, между които най-известно е житието на света Петка, дело на патриарх Евтимий.

сряда, 6 октомври 2010 г.

Мама


Ден преди да се роди бебето попитало Бог:



"Аз не знам какво трябва да правя на този свят."



Бог отвърнал: "Ще ти подаря Ангел… който винаги ще бъде с теб."



"Но аз не разбирам езика му."



"Ангелът ще те научи на своя език."



"Ще те предпази от всички беди"



"Кога и как трябва да се върна при тебе?"



"Твоят ангел ще ти каже всичко"



"А как се казва моят ангел?"



"Не е важно как се казва… ти ще го наричаш: МАМА"
източник:www.mysticolors.com

вторник, 5 октомври 2010 г.

Легендарни обирджии


Историята познава безброй банкови обирджии. Малцина са обаче онези, които още приживе се превръщат в истински легенди.

Успоредно с мечтата за бързи пари, често определящо е и желанието за индивидуално "коригиране" на несправедливата социална и икономическа система, виновна за бедите на бедните.

Много крадци са се превърнали дори в национални герои, в идоли на мечтаещите за богатство бедняци.

Бандата на Бюклер

Още в края на 18 век народът е прославял Робин Худ от Хунсрюк (планинска област в Германия). Пътуващите търговци и пощенските файтони често ставали негова жертва.

За Йоханес Бюклер, наричан Шиндерханес, се говори, че ограбвал само богаташите.

В онези времена на политическа и икономическа нестабилност славата на обирджийските банди достига своята връхна точка.

Митът за обирджията

През 1803 г. Бюклер и 19 негови съучастници били екзекутирани. Процесът и публичното изпълнение на присъдите се превърнали в невиждан до този момент спектакъл.

Бързо се зародил митът за благородния крадец. През 1927 г. разбойническата драма на Цукмайер "Шиндерханес" съвсем заличава границите между литературния и реалния свят.

Джеси Джеймс

През 19 век в Щатите в полезрението на бандитите попадат влаковете и банките. След гражданската война икономиката е срината, а многото бедни ветерани превръщат Дивия Запад в несигурно място за живот.

Един от най-известните представители на беззаконието през онова време бил Джеси Джеймс, който на фронта се борел на страната на Южните щати.

Хладнокръвни герои

След края на гражданската война, заедно с брат си Франк и братята Янгър - Боб, Коул, Джим и Джон, той основал бандата "Братята Янгър".

Между 1861 и 1881 г. те организирали многобройни обири в щата Мисури. Въпреки че всички от бандата били хладнокръвни и брутални, Джеймс се превърнал в национален герой и борец за справедливост.

Неоткриваемият

Въпреки солидната сума, обявена като награда за главата му, в продължение на 16 години никой не могъл да го залови.

През 1882 г. обаче, когато Джеси вече се бил оттеглил от обирджийството, той бил застрелян от братовчед си Робърт, на когото била обещана висока сума за убийството. На гроба на Джеси пише: "Убит от един страхливец, чието име не заслужава да бъде назовано."

Династията Далтън

В САЩ много банди са ръководени от семейни кланове. Подобно на Джеси Джеймс и братята Янгър, бандата "Братята Далтън" също била със съмнителна слава.

Те били "експерти" по влаковите обири. След всяко нападение четиримата братя побягвали в различни посоки. Благодарение на тактиката им всяко преследване завършвало безуспешно - години наред никой не успявал да ги залови.

Краят на Далтън

Но точно когато планирали най-големия си удар, злата участ ги застигнала. През 1892 г. разбойниците Далтън се опитали да оберат две банки едновременно. Жителите на града обаче научили за намеренията им и грабнали оръжията си.

Грат и Боб Далтън били застреляни, а Емет Далтън прекарал 15 години в затвора, където написал своите мемоари.

Живот в комикс

Бил Далтън, който не участвал в последната акция на братята, се присъединил към бандата Дулин и през 1894 г. загинал по време на един банков обир.

Образите на братята Далтън са увековечени в комиксите "Лъки Люк", които през 2005 г. са адаптирани за сценарий на филма "Братята Далтън срещу Лъки Люк".

Братята Зас

И в Германия двама братя успели да придобият подобна слава. Франц и Ерих Зас открили плюсовете на горелките за рязане на метал и придали на обирите съвсем нови измерения.

Техният най-известен обир е от януари 1929 г.: през тунел, дълбан седмици наред, братята достигнали до трезора на берлинското сдружение "Дисконто" и опразнили касите, отмъквайки близо 2 млн. марки.

От Германия в Дания

Изобретателните братя придобили бързо статут на легенди, в пресата били известни като героите на германския делник, които по време на световната криза, помрачила 1920-те и 1930-те години, се обслужвали с парите на богаташите.

След като националсоциалистите поели властта, двамата разбойници се насочили към Дания, където през 1934 г. попаднали на мерника на полицията.

Зад решетките

По време на претърсване на една от хотелските им стаи броят на шперцовете и устройствата за отваряне на врати и трезори предизвикал удивление дори сред полицаите.

След като братята излежали 4-годишна присъда в Дания, те били върнати в Германия и застреляни в концентрационнния лагер Заксенхаузен.

Обществен враг N°1

За американците Джон Дилинджър е бил Робин Худ на 1930-те. Той е първият обирджия, обявен от ФБР за обществен враг номер 1.

През 1934 г. в Южна Дакота Дилинджър направил истински удар: пременени като сътрудници на филмова компания, той и бандата му се престорили, че снимат банков обир - и за секунди опразнили сейфа на една банка.

Дилинджър е бил арестуван неведнъж, но винаги е успявал да избяга. Когато обаче наградата за главата му стигнала 25 хил. долара, една съквартирантка на неговата приятелка го издала.

На 22 юли 1934 г. той е застрелян от полицаи в Чикаго. 75 години по-късно образът на Дилинджър възкръсва във филма "Публичен враг", в който ролята на изтънчения разбойник изпълнява Джони Деп.

Бони и Клайд

Още една разбойническа биография, послужила за филмов сценарий, е тази на Бони Паркър и Клайд Бароу. От 1932 до 1934 г. любовната двойка оставя кървави следи в югозападните щати на Америка.

Те са извършили 13 убийства, многобройни отвличания, обири на банки, магазини и бензиностанции. Докато ЦРУ ги преследва, те се превръщат в култови личности.

Кървава любов

Автопроизводителят Форд дори прави реклама с едно от писмата на Бони, в която тя изказвала благодарност за страхотните коли.

Бони и Клайд се превръщат приживе в икони на бунтарите.

Стремежът към слава обаче им изиграва лоша шега. На 23 май 1934 попадат в клопка и заплащат за прегрешенията с живота си. Клайд е бил на 25, а Бони едва на 23 години.

Германската Бони

Германия също може да се похвали със своя топ-обирджийка. Между 1964 и 1967 г. Гизела Верлер и партньорите й обикаляли северна Германия, където обрали 19 банки. Плячката им възлизала на общо 400 хил. марки.

През декември 1967 г. обаче бандата била заловена по време на един банков обир - Гизела се озовала зад решетките.

Докато Гизела не преставала да повтаря, че е правела всичко от любов към приятеля си, той самият - Буркхард Дрийст - продължил с обирите. Но не за дълго - при поредния обир той бил арестуван и осъден на пет години затвор.

След три години обаче бил освободен. Бившият студент по право направил блестяща медийна кариера.

Скандал от екрана

Буркхард Дрийст работил като писател, сценарист и актьор. Дори актрисата Роми Шнайдер била впечатлена от него, след като го срещнала по време на едно ТВ-шоу.

"Харесвате ми, много ми харесва" – казала тя пред камерите. Думите й предизвикали истински скандал.

Обирът на века

И Роналд Бигс не останал незабелязан от медиите: през 1963 г. като главатар на една банда направил големия удар - 2,6 млн. паунда, откраднати от пощенска кола.

Случаят, влязъл в историята като ударът на столетието, преминал без проливане на кръв, а главните герои сякаш потънали в земята. Не след дълго обаче полицаите надушили следите им...

Най-известният

Роналд Бигс бил арестуван през 1965 г. и осъден на 30 години затвор. 15 месеца по-късно обаче той успял да избяга в Бразилия. След като изхарчил парите си, той започнал да продава историята си на медиите.

Не само в Англия Бигс е по-известен дори от някои политици. На 71 г. се върнал в Англия, където излежал още 8 г. зад решетките. През 2009 г. бил помилван по здравословни причини.

Източник:www.vesti.bg

 

Blog Template by Теменужена мъгла