вторник, 29 юни 2010 г.

Петровден


На този ден църквата чества паметта на Христовите апостоли Петър и Павел.

Петър, беден рибар от гр.Витсаида, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.Павел, роден в Тарс, първоначално изповядвал юдейската вяра и бил сред гонителите на християните.Веднъж на път за Дамаск , той бил ослепен от видение на Господа.Върнат е в града, където след три дни е изцелен по чудо.От яростен противник, той се превръща в ревностен разпространител на Христовата вяра.През 67.г заедно с Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

На Петровден се прианся в жертва животно - най - често се коли петел.Той е символ, знак на небесното,висшето.Също така, той е и соларен знак като слънцето измерва времето и възкресението.
На този ден жените носят в църквата обредни хлябове и ранни ябълки - петровки.Осветени от свещеника, те носят здраве.Според народните вярвания Свети Петър е ключарят на райските порти, главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна за рая.

Днес празнуват : Петър ,Павел, Павлина,Камен, Павлин, Полина.

понеделник, 28 юни 2010 г.

"Ma che freddo fa"

Хубавата страна на футбола - І част












четвъртък, 24 юни 2010 г.

Еньовден




Еньовден е основна, повратна точка в митологичния празничен календар на древните народи, свързан с лятното слънцестояне, когато денят е най-дълъг, а нощта — най-къса. Еньовден е любим летен празник на млади и стари, който разделя годината на две. Вярвало се, че след него зимата тръгва по своя дълъг път към хората. Приказката, как Еньо намята своя кожух и тръгва за сняг, напомня, че е време да се помисли за дългите студени месеци.
Сутринта на този ден се става рано, за да се види как слънцето „се обръща до три пъти", а който успее да се „изкъпe" в росата - болестите ще бягат от него до следващия Еньовден.
За Еньовден е характерно още "грабенето" и "маменето" на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуалът се прави и на Гергьовден.

Казват, че жени (баятелки, магьосници) отиват на чужда нива

събличат се голи и извършват различни ритуали. Тогава стръковете на нивата им се покланят. Прав остава само един - царят на нивата. Магьосницата го откъсва и го носи на своята нива или на този, който е поръчал краденето. Вярва се, че с царя си тръгва и плодородиетоа. Понякога в нощта срещу Еньовден стопаните отиват на нивите си, за да ги пазят от мамници.

Старите хора разправят:

"Някога много, много отдавна в едно село двама луди-млади - Еньо и Стана, много се искали. Ката ден мислите на единия били при другия, а хлябът им не се услаждал, ако не успеят да се видят поне отдалеко. Но бащата на момичето друго бил решил и сгодил Стана на друго село. Вдигнали тежка сватба, сватове дошли Стана да вземат. Тръгнала девойката, че сватба се назад не връща, а когато стигнала големия мост над Тунджа, смъкнала булото и се хвърлила в реката. Поболял се любимият й Еньо от мъка. Локал е цели девет години, девет постелки изгнили под него. През това време капка дъжд в селото не капнала. Реката пресъхнала и настанал мор по хората и добитъка. На десетата година Еньовата сестрица взела от тъкачния стан кроеното, поставила на кръст точилката и с детски повес ги обвила. После го облякла с женски дрехи, с бяло го пребулила и отишла при Еньо. „Стани, Еньо, стани братко, рекла му тя, да видиш твоята Стана е дошла, булка да ти стане..." Широко отворил очи клетият момък, усмивка грейнала на измъченото му лице, поизправил се с протегнати ръце и отведнъж издъхнал. Духнали силни ветрове, рукнали буйни дъждове. Раззеленили се нивята, заблеяли стадата, а момите песен запели За любов и севда. "

събота, 19 юни 2010 г.

Добро утро!

Нека денят започне с чаша силно кафе - вкусно и ароматно!
Всичките сортове кафе се различават по миризмата си.
Най - доброто ухание има сорт Arabika Mild. След него е арабиката, която често наричат - бразилско кафе. Най-евтиното кафе е робустата.
Най-голямото количество нес-кафе се произвежда именно от робуста, с малка добавка на арабика. А на миризмата на приготвеното кафе това никак не влияе, защото самото нескафе няма мирис. Кофеиновият аромат в чашката ви се появява благодарение на специални ароматизатори - едните са естествени (например, кафеиново масло) или, най-често, изкуствени вещества, които ароматизират и опаковката, и самото кафе.Най-употребяваното кафе в света се счита колумбийското кафе. То има мек вкус и е най-скъпото кафе.
Кафето от Бразилия и Индия отстъпва по качество на колумбийското и затова е по-евтино.
Но пък всички компании-производителки купуват кафе от Бразилия, Индия и Виетнам, където суровината е по-евтина. При производството на нескафе всичките достоинства на елитните зърна се губят, и потребителят едва ли ще забележи разликата между нескафе, направено от колумбийската арабика и нескафе, приготвено по същата технология от индийската робуста.

Красиви фотографии




















Аз съм Наталия

Занапред това ще бъде моят свят, моето поле за изява и място за бягане от скуката в ежедневието.Не знам колко често ще пиша, какво и дали някои ще го чете, но ще знам , че там някъде си имам моето място.
 

Blog Template by Теменужена мъгла